Clicky

PlayStation 5 är den ultimata grafikkonsolen

Att göra en korrekt recension av PlayStation 5 kan vara lite svårt, inte på grund av de tekniska aspekterna, utan för att det kan vara lite överväldigande, särskilt eftersom många konsumenter redan har bestämt sig för att köpa en. Men här ska vi försöka göra en så detaljerad granskning som möjligt så att du kan göra ett bra val om du inte har någon ännu eller funderar på att skaffa en. En undersökning som gjordes av gamesindustry visade att nästan 80 % föredrog PlayStation framför Xbox.

Bild: Sony

Du kan inte göra fel, både på bilder och i fysisk form är Sony PlayStation 5 lika fantastisk som den är målad, och jag rekommenderar att fans av konsolen inte tvekar att köpa den. Vi förstår dock att alla inte kan lägga ut så mycket pengar på denna maskin som verkar ha vunnit kampen om spelkonsoler.

Vad du behöver veta om PlayStation 5

PS5 är vad PS4 saknade, precis som PS4 är vad PS3 saknade. Detta innebär att den nya konsolen har alla tekniska förbättringar som gör att den hamnar på en ny nivå, från användargränssnittet, upplösningen till hårdvaran. Det är som om de har gjort en fullständig översyn av de tidigare versionerna, eftersom den har en hel del ny hårdvara.

Konsolen har en AMD-processor som kan köra 4K-spel smidigt med upp till 120 bilder per sekund. SSD-lagret är anpassningsbart och minskar laddningstiderna när du spelar spel och minskar navigeringstiden när du går igenom gränssnittsalternativen. PlayStation 5 har en NVMe SSD-lagringsenhet på 825 GB, 16 GB GDDR6 RAM, en tvåkärnig AMD Zen CPU med en klockfrekvens på 3,5 GHz, och GPU:n är en AMD RDNA 2.

Prissättning och konkurrens för PS5

Naturligtvis kommer all denna kraft och storlek att sänka dina besparingar avsevärt. PlayStation 5 kostar cirka 499 dollar i standardutförande och den digitala utgåvan, som inte har någon optisk enhet, kostar 120 dollar mindre. Det är visserligen en hel del pengar, men när du tänker på hur fantastiska spelen är kommer du inte att ångra din investering – det ger dig trots allt många år av spelande.

Dess närmaste rival, Xbox Series X, har ungefär samma pris som PS5, 495 dollar. Den har en effekt på 12 teraFLOPS, det är verkligen en kraftfull konsol, men det betyder inte att den är den mest framgångsrika. Den har också en lillebror i form av Xbox Series S, som kostar 250 dollar, men som inte klarar 4K-spel. Om du definitivt gillar Sonys konsoler är PS4 Pro den mest likartade och kostar cirka 399 dollar, beroende på var du köper den. Men om du letar efter något mer prisvärt kan du välja PS4 slim för 290 dollar.

PS5 Design och huvudfunktioner

Låt oss börja med att säga att vi kommer att ha en elefant i rummet. Ja, PlayStation 5 är enormt stort. Den är 39 cm lång och förmodligen en av de största konsolerna under de senaste årtiondena. Vi kan inte förklara varför de inte kunde göra den smalare, med tanke på att vi befinner oss i den nya teknikens tidsålder och att vissa hårdvarukomponenter hade kunnat minskas i storlek genom ingenjörskonst. Den väger 3,9 kg, vilket också är ganska tungt jämfört med tidigare konsoler. Dessa nackdelar är inte ett problem, men det är uppenbart att du inte kan bära konsolen diskret överallt. PS5 släpptes den 12 november 2021 i USA, i resten av världen den 19 november samma år.

PlayStation 5 har varit den dyraste av sina föregångare PS4 och PS4 Pro, som båda hade ett lanseringspris på 350 dollar. Vi kan inte förneka att PS5 är dyrt, men gör inga misstag, trots den höga prislappen kommer du garanterat att få vad du har köpt och du kommer definitivt inte att ångra din investering.

Om det fanns en ranking för videospelskonsoler skulle PS5 vara i tungviktsdivisionen. Den mäter 39 x 10,4 x 26 cm och har en böjd topp. Den är inte heller lätt eftersom den väger 4,5 kg, så du måste lyfta den försiktigt. Med dessa mått i åtanke kan du föreställa dig hur stor PlayStation är, vilket gör den till den största Sony-konsolen som någonsin tillverkats. Om du har en liten möbel med begränsat utrymme är det förmodligen svårt att nå under tv:n.

Ett fenomenalt inslag är systemets subtila ljuseffekt, som skapar en lugnande ljuston när konsolen körs eller är upphängd. Ljusremsorna ger en fantastisk rymdskeppseffekt till PS5, som ser ut ungefär som PS4 när konsolen är i viloläge och lamporna blir orange, och när PS5 slås på ändras ljuset från blått till vitt.

När det gällerportar har PS5 en USB-A- och USB-C-port på framsidan, medan den på baksidan har en USB-A-port, HDMI 2.1, en Ethernet-port och en strömport. Det finns inga egna portar på konsolen här, vilket alltid är ett plus när du behöver byta ut en kabel.

Snabba prestandaaspekter av PlayStation 5

 • Den kan köra spel i 4K med 120 fps och 8K.
 • Du behöver inte vänta länge på att spelen ska laddas eller på att ange inställningar. Detta beror på dess nya SSD.
 • Ljudtekniken 3D Tempest är som Atmos-lite.
 • Systemet och maskinvaran är svala, tysta och stilla hela tiden.

När det gäller hårdvaruspecifikationerna är det här som PS5 imponerar. Dess RDNA 2 GPU gör att konsolen kan köra spel i 4K-upplösning och med 120 bilder per sekund. En kraftfull AMD Zen-processor med octa-kärna och en frekvens på 3,5 GHz. Den har dessutom 16 GB GDDR6 RAM-minne och en NVMe SSD-hårddisk på 825 GB. Alla dessa komponenter i PS5 gör den till en kraftfull maskin som ger oöverträffad grafik och upplevelse.

Du tror förmodligen att 825 SSD-lagringsutrymmen inte räcker till, men du har möjlighet att använda extra lagringsutrymme eller välja vilka program du vill installera. Sony gjorde förmodligen detta för att hålla nere kostnaden för enheten.

Fördelar

 • Utmärkt stöd för 4K vid 120 fps och även 8K vid 60 fps
 • PS plus-samlingen ger ett stort mervärde
 • Förbättrade kontrollfunktioner
 • Användargränssnittet är vackert, nytt och snabbt
 • Tar inte lång tid att ladda

Nackdelar

 • Om du installerar för många spel kan utrymmet ta slut efter en kort tid
 • Kort urval av äkta PS5-spel
 • Ingen Dolby Vision
 • Inte särskilt bakåtkompatibel

PlayStation har varit den bästa platsen för spel, och den allt mer realistiska grafiken kommer garanterat att glädja dig. PS5 är en kraftfull och väldesignad konsol både när det gäller programvara, gränssnitt och hårdvara. Biblioteket med fantastiska konsolspel ger dig möjlighet att testa DualSense-kontrollen och HD-, 4K- och 8K-grafik. Användarupplevelsen är på en helt annan nivå, och det är därför många inte tvekar att köpa en PlayStation-konsol.

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Techrules
   Logo
   Enable registration in settings - general