Clicky

Canon EOS R5 en kamera med flera lager för professionella användare

Om du är nybörjare på spegellösa kameror kan Canon EOS R5 vara den bästa kameran under de senaste åren. R5 fångade många fotografer runt om i världen på grund av sin upplösning och bildfrekvens på upp till 20 FPS. Canon har verkligen lagt ner mycket arbete på videofunktionen, men för allt annat är detta en kamera som du måste ha. Nedan följer en genomgång av de viktigaste aspekterna av kameran.

canon EOS R5
Bild: Canon

Viktiga egenskaper och funktioner

Canon EOS R5 kan vara en av de bästa på marknaden för sin spegellösa teknik. Du behöver definitivt ha bra lagringsutrymme eftersom bilderna är högupplösta med 8 192 x 5 464, vilket ger bilder på upp till 65 MB. Kameran har SD- och CFexpress-platser för lagring av foton i antingen rå- eller jpeg-format. När det gäller videoläget har den 4K 10-bitars HEVC, 4K 100/120 bilder per sekund och den mer spektakulära 8K ALL-I, vilket gör den till en kamera som alla fotografer skulle vilja äga.

Några av de viktigaste funktionerna är

 • 45MP fullformatssensor
 • Upplösning 8192 x 5464
 • Batteriet räcker upp till 300 bilder
 • ISO-känslighet 100 – 51 200
 • DIGIC X-processor
 • 8K-videoinspelning

Designkvalitet, ergonomi och hantering

Den här kameran, som liknar andra Canon DSLR-kameror, ligger bra i handen och har en högkvalitativ design. Chassit består av magnesium/polycarbonat och glasfiber. Tidigare DSLR-kameror hade ingen metallkropp, vilket syns i kanterna. Detta gör kameran motståndskraftig i fuktiga miljöer med temperaturer ned till -20 °C, och den är också skyddad mot fall.

Bakre LCD-skärm

Skärmen är mycket ljusstark och stor, vilket gör att du kan se bilder utan problem i starkt solljus. Skärmen är beröringskänslig och har en exceptionell känslighet, även när den är våt eller har handskar på sig, till skillnad från vissa smarttelefoner som tappar känsligheten under vissa förhållanden. På skärmen kan du också flytta den automatiska oskärpan med fingrarna, vilket kan vara bekvämare och snabbare, särskilt när du behöver flytta stora delar av bilden.

Design och linser

EOS R-serien har blivit ett komplett sortiment, med liknande alternativ från samma märke som EOS R3, R, R6 och RP. Canon satsar på att de kommande kamerorna kommer att vara spegellösa, eftersom vissa EF-linser har tagits bort. Designen på EOS R5 är mycket traditionell och liknar kameror från tidigare år, så den kommer att kännas välbekant. Till exempel placeras vissa knappar på samma ställe som är välkända och som också används för att underlätta användningen.

Designen på den här modellen är något annorlunda på grund av pekskärmen. Några av funktionerna är:

 • 5,76 m upplösning med elektronisk OLED-skärm
 • 3,2″ högupplöst pekskärm
 • Storleken är 138,5 x 97,5 x 88 mm
 • Väger 735g
 • Två platser för SD och CFexpress

Överst på skärmen finns en mycket unik funktion som visar några av specifikationerna. Den är tillräckligt stor för ögat, den är 120 Hz OLED vilket verkligen hjälper till att undvika en del av de rörelsestörningar som vissa EVF:er kan drabbas av.

Prestanda

Det är väldigt svårt att säga var jag ska börja med att lyfta fram de bästa funktionerna hos EOS R5. Detta kan sammanfattas med att det är en supersnabb kamera med hög kapacitet som sällan sviker dig på något sätt. Autofokussystemet är tillgängligt i olika lägen, till exempel ansiktsdetektering plus spårning, Spot, 1-punkt och utökat område.

Dessa funktioner används i olika miljöer, t.ex. när du tar en panoramabild, där autofokusen bättre kan hantera rörliga objekt. Ansiktsdetektering är en exceptionell funktion som har många användningsområden för att spåra människans ansikte, fåglar och djur, vilket kan hjälpa dig att alltid hålla fokus utan att behöva ställa in inställningarna manuellt.

Dessutom fungerar autofokussystemet perfekt i svagt ljus, vilket du kan se genom att fotografera med en ISO-känslighet på fem siffror på en svagt belyst plats på natten. Du kan märka skillnaden i kontrast ner till -6EV, för dem räcker ljuset från ett ljus för att få en trovärdig fokusering och få en imponerande bild.

Canon EOS R5 – Utgivningsdatum och pris

Det här är en kamera som många fotografer och fotoentusiaster vill ha, men priset är inte särskilt överkomligt. Den lanserades i juli 2020 och började säljas med bara kroppen till ett startpris på 3 800 dollar. De första månaderna gick kameran som sand i händerna, efterfrågan var häpnadsväckande, men nu är det mycket lättare att hitta den i lager till ett något lägre pris över hela världen.

Du kommer dock inte att ångra att du köpte den, även om den konkurrerar med sina konkurrenter. Dess närmaste konkurrent är Sony A9 Mark II, som är en kamera med 4K-kapacitet och kostar cirka 3 500 dollar. Vissa tycker nog att det är en dyr kamera, men det kan motiveras av dess funktioner.

Bildkvalitet

Som du kan gissa med tanke på priset tar Canon EOS R5 perfekta bilder. Även om du använder ISO 4000 behöver du inte oroa dig, som vid halvmörka eller svaga ljusförhållanden, vilket är riktigt imponerande. Professionella fotografer kommer inte att oroa sig så mycket för detta, men de som ska göra konstnärliga utskrifter bör vara lite mer försiktiga.

Den har ett bildstabiliseringssystem, vilket är en sällsynt funktion på EOS, R5 och R6 är faktiskt de första som har detta system. Beroende på vilket objektiv du använder kan det vara en stor hjälp mot skakningar och göra hela skillnaden för att få bra bilder. Om du fotograferar rörliga motiv har du inga problem tack vare sensorn, som har ett burst-läge med upp till 12 FTS som gör att du får bästa möjliga bildkvalitet med liten ansträngning.
För dem som vill fånga de bästa ögonblicken i bilderna oavsett ljusförhållanden kan R5 ta upp till ISO 102 400 utan att förlora detaljer.

Dom

Fördelar

 • Det är en mycket mångsidig kamera
 • Autofokusförmågan är imponerande
 • Den högupplösta pekskärmen är mycket användarvänlig
 • Förbättrad batteritid
 • Bra IBIS-system, ISO, minnesplatser
 • Spegellös

Nackdelar

 • Priset är inte särskilt överkomligt och det finns liknande kameror på marknaden till ett bättre pris
 • Fotona är mycket stora, vilket kräver en investering i minnet
 • Begränsningar för videoinspelning

Sammanfattningsvis kan vi säga att Canon EOS R5 har funktioner som du inte hittar i andra kameror. Bildkvaliteten är utan tvekan oöverträffad trots de små nackdelarna. Du kan vara säker på att du får varje krona av din investering. Men om du inte vill använda dina besparingar är det bättre att köpa en annan med liknande funktioner.

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Techrules
   Logo
   Enable registration in settings - general